Din ce pahare se degustă un vin?

Din ce pahare se degustă un vin?

Zilele trecute la Carpe Diem, mulțumită lui Ion Luca și Andrei Cibotaru, în cadrul proiectului Fine Wine a fost organizată o degustație de pahare, condusă de Alexandru Zorin – reprezentat al companiei Riedel, care ne-a demonstrat cât de mult poate influența paharul în degustarea unui vin.

Dacă până atunci pentru mine existau doar 2 tipuri de pahare: pahare pentru vinuri albe/rose și pahare pentru vinuri roșii, păi să știți că acum ochiul meu a prins forme în degustarea corectă a vinului, știind că practic pentru fiecare sort de vin, cele mai de top companii de pahare ca Riedel creează pahare specifice, cu o mărime specifică și cu un diametru specific al gurii paharului.

Toată această știință a paharelor vine încă din secolele trecute. Anume de formele paharului depinde cum vei simți aromele vinului și tot de el depinde cum vei simți gustul lui. Paharul corect îți va redirecționa vinul în locul potrivit al gurii, făcândul să-ți atingă papilele gustative necesare pentru a-i simți gustul real.

La această degustație am reușit să testăm, împreună cu Alexandru, câteva vinuri, albe și roșii, din pahare diferite, specifice pentru un anumit tip de vin și încă din al cincilea, numit JOKER – inamicul vinului, un pahar simplu de masă, care practic este cel mai nepotrivit și cel mai des folosit de societate.

Spre finalul acestei seri, mi-am găsit încă un favorit printre vinurile albe pe care l-am putut poziționa nu mai jos decât un Chardonnay bun dintr-un an bun. Acesta a fost un Sauvignon blanc 2014 dacă nu mă greșesc. Și tot asta a fost datorită faptului că l-am degustat din paharul potrivit, făcând comparație cu gustul și aromele lui din alte pahare.

Dacă deja știi cum să deguști un vin, dar încă nu cunoști din ce pahar mai bine s-o faci, atunci condu-te după colecția de mai jos:

Îți place ce ai citit? Distribuie mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *