Moldova și Zona economică liberă „Bălți”

Moldova și Zona economică liberă „Bălți”

Pentru început am să încep cu definiția din wiki la ce înseamnă o Zonă economică liberă.

Prin Zonă economică liberă (abreviat ZEL) se definește o suprafață din teritoriul unui stat unde pot fi introduse mărfuri în vederea prelucrării și comercializării fără aplicarea restricțiilor tarifare și netarifare ale regimului vamal.

Scopurile de creare ale zonei economice libere:

– atragerea capitalului și investițiilor străine;

– stimularea producției destinate exportului;

– crearea noilor locuri de muncă și valorificarea mai bună a potențialului uman;

– introducerea noilor tehnologii;

– atragerea producătorilor unor mărfuri dificitare;

– concentrarea capitalului în anumite ramuri experimentale.

ZEL Bălți este una din cele 7 zone pe teritoriu Republicii Moldova care după 6 ani se poate mândri cu 41 de companii rezidente și cu investiții în jur de 60 milioane dolari. Asta a creat pentru Bălți și suburbiile lui 3250 locuri noi de muncă cu un salariu mediu de 6840 lei(ogo, nu-i rău deloc), 16 milioane lei anual în bugetul local și încă 69 milioane lei anual în bugetul țării.

La Strășeni, în cadrul acestei zone, va fi creat un Colegiu de Inginerie după modelul de instruire duală. Asta în caz că le reușește să treacă de ministerul educației fără multe bețe-n roate. C-am înțeles că niș pe timpul Maiei Sandu nu prea au încurajat asta. În final, ar fi o idee foarte bună pentru viitorii studenți care vor putea în același timp să învețe, să pună în aplicare cunoștințele și pe lângă asta să mai primească salariu. Cei mai buni vor avea și o bursă de 50 euro dacă vor învăța bine.

Tot aici se mai construiește încă o fabrică ce va produce cabluri.

La Bălți am avut posibilitatea să văd pe dinăuntru fabricile Dräxlmaier și Gebauer & Griller. Sincer să vă spun, am rămas impresionat de condiții.

În Compania germană Dräxlmaier lucrează peste 2600 de angajați din Bălți și suburbii până la 40km, care sunt asigurați cu transport. Înainte erau asigurați și cu masă, dar probabil statului nu-i ajungea și-a-nceput a crea probleme, vrând să impoziteze și mâncarea. Ce trist pentru Moldova… Pe când această companie este deja al 2-lea an consecutiv cel mai mare exportator din țară.

A lucra la Gebauer & Griller(companie austriacă) în general e o plăcere. La locul de muncă nu există nimic în plus și nimic în minus.

Fabrica este practic automatizată, având până la 100 de angajați, care tot ce se cere de la ei e să-și facă lucrul bine și la timp, chiar dacă asta poate însemna doar apăsatul pe buton odată la 8-16 ore, între timp, facă ce-o vrea, macar site-uri :)). Angajații sunt bine instruiți, după care sunt remunerați de la 10-20 mii lei în sus. Un detaliu strategic și mai speficic la ei este că lucrătorii pot fuma chiar la locul lor de muncă. 🙂

Despre probleme, în Moldova după cum știm, fără ele nu-i posibil. Iar ele vin indiferent de culoare politică. Pentru că nu le este lor interesant ceea ce nu le aduce nimic în buzunarul personal. Un exemplu înafară de cele scrise anterior ar fi deșeurile de cupru care pleacă în România la reciclare și reutilizare, pe care ai noștri au vrut să le prihvatizezepractic în dar. Tot din cauza lor a ajuns istorie și compania Leoni, care a vrut să vie la Strășeni.

Pentru anul 2016-2017, ZEL Bălți are în plan să creeze încă 7500 locuri de muncă cu investiții de peste 60 milioane dolari. Asta-i cam dublu la ce este acum și sper să le reușească, pentru că Moldova nu-i doar capitala Chișinău.

Ce ține de noi(mai mult la ei, la politicieni mă refer), tre să ne învățăm să ne respectăm oaspeții din-afară care vor să investească în noi. O să fie mulțumit unul, o să apară alții doi noi cointeresați. Renumele poți să-l strici foarte ușor, mai greu e să-l repari…

PS: Alte opinii puteți citi și pe blogul lui NicolaeMihaelaAdrian. Probabil vor mai scri și GrigoreDanielaCristina.

Îți place ce ai citit? Distribuie mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *