Offline cu Iurie Ciocan – Președintele CEC

Offline cu Iurie Ciocan – Președintele CEC

Vineri, pe 20 septembrie am participat cu mai mulți bloggeri la un offline cu președintele Comisiei Electorale Centrale(CEC) Iurie Ciocan. A fost bine, a fost plăcut să aflu în detalii ce se petrece acolo și cum e structurat CEC-ul. Din start a dat de înțeles că e un om harnic, e un om gospodar ce are mare grijă de locul unde lucrează. Clădirea unde este situat CEC-ul e din anul 53′, cam veche, dar a reușit să o restaureze binișor și în viitorul apropiat vrea să o termine.

Când s-a format CEC-ul erau 9 angajați, în prezent numărul a crescut la 40. Ei nu au un venit și un buget propriu, toți banii sunt alocați din bugetul statului ce constituie circa 6 milioane de lei anual pentru salariile angajaților și întreținere. Unica de unde mai pot obține ceva bani, sunt granturile venite de peste hotare.

Ceea ce ține de procedura cum merg alegerile, în prezent ei merg pe calea cea dreaptă și mai eficientă. Până în prezent procedura alegerilor si colectarea informației despre voturile oamenilor era foarte costisitoare și întraiurea luând în considerație că nivelul tehnologiilor informaționale din anii 2000 și până în prezent a crescut și crește cu viteza luminii. Nici nu-i de mirare de ce și de unde până acuma votau și morții și fantomele. Demult se putea de creat și de folosit o structură normală și unificată ca la oameni, iar cel mai important SECURIZATĂ, dar de unde așa ceva la noi în Moldova dacă la noi statul nu prețuiește specialiștii din domeniul IT și nu le oferă salarii normale!

Și dacă tot vorbesc de salarii, un mic anunț: CEC-ul e în căutare de un șef IT, salariul de 1000$ după ce treci etapa de concurs. Detalii puteți afla deja direct de la ei!

Eu ca web progrmist și specialist în domeniul IT, pot spune clar că infrastructura Moldovei pe plan automatizat și unificat se află într-un mare CUR. Moldova nu are o bază unică cu informația despre oameni, ceea ce ar trebui să stea la fundamentul oricărei structuri de stat, iar fără dânsa mai departe deja nu mai are rost de vorbit că și așa e clar… Și normal că vinovat nu se face domnul Ciocan, ci statul.

Din anul acesta, domnul Ciocan a mai modernizat procedura de vot, ceea ce merge spre bine, dar după părerea mea nu până la capăt. Acuma ei au o bază centralizată unde se va introduce doar odată oamenii ce au mers la vot, asta deja va exclude posibilitatea voturilor duble de unul și același om dar și datele introduse incorect. Totul se va face în realtime și direct pe server. Pentru aceasta anul acesta sau alocat 35 milioane lei din bugetul statului pentru procurarea calculatoarelor și softului necesar pentru procedura de vot. La prima vedere pare mult, dar dacă de împărțit suma aceasta la numărul de calculatoare necesare pentru fiecare secție de votare(câte 2 calculatoare pentru fiecare secție), ieșim la o sumă în jur de 7500 lei pentru fiecare calculator cu tot softul necesar instalat, ceea ce este o sumă destul de favorabilă.

Pe viitor s-ar putea și mai bine de organizat procedura de vot, chiar am dat și o idee ce vreau să o repet. Să nu mai fie cum e acuma, că oamenii votează pe foaie, foaia o introduc în cutie, iar până ajunge cutia la destinație tot ce e posibil să se facă vrăji cu ea, ci să fie totul organizat și structurat. Adica să egalăm aceeași foaie de vot(aka: buletin de vot) cu un ID unic. Și să presupunem că în țară sunt 1 milion de oameni cu dreptul la vot, adica 1 milion de ID-uri unicale. Le generăm, și le împărțim în secțiile de votare. După care omul vine, se iscălește și se înregistrează că a primit buletinul de vot cu un ID unic la întâmplare cu care v-a putea vota. Intră în cabina de vot, introduce ID-ul și votează cu ajutorul calculatorului ce va trimite informația direct pe server…totul e simplu și securizat…plus la asta pentru ca omul să fie sigur că nu i sa schimbat alegerea lui de vot, va avea posibilitatea de a vedea și a 2-a zi cu ID-ul unic primit pe cine a votat. Și URA! +100 pentru fericirea poporului!

Concluzii? Schimbări în ideea finală – 0,  comoditate și încredere – 100!

Ceea ce ține de răspunsul la întrebarea dacă de făcut posibil pentru a vota pe viitor contra tuturor, el a fost contra, ceea ce Eu cred că nu-i corect. Asta într-o oarecare măsură te obligă să alegi spre exemplu din 5 variante negative, tot una negativă. Dacă de introdus așa o variantă la următoarele alegeri, sunt sigur că 60-70% v-or vota contra tuturor, și în așa caz ar trebui dizolvate toate partidele curente și de a le interzile de a mai da candidatura spre putere!

Pe plan personal, Iurie Ciocan a dat dovadă de un om decisiv. Își îndeplinește funcția așa cum e prescris în lege. Chiar dacă mai are rude în politică, după spusele lui nu iubește să facă favoruri din cele incorecte. În familie cu opiniile și discuțiile despre politică e strict! Nimeni nu discută pe așa teme în cadrul familiei. Nu prea se grăbește să-i zică soției despre schimbările posibile, dacă e planificat ca vineri ei să se ducă undeva la odihnă, soția poate afla joi despre asta. Trăiește cu familia într-un apartament din Chișinău, blocul fiind plin cu familii de rang înalt în societate, printre ei fiind și niște prieteni buni. Are și o soacră cu un trecut frumos, din auzite se zice că ea a făcut studiile la Moscova, Baumanka și a lansat în cosmos sateliți.

Într-un final, Iurie Ciocan este un om deschis ce nu se bagă în treburile altora și nu poți să zici că ascunde ceva vorbind cu el. Face ce poate din ceea ce i se permite doar conform legii, fiindcă ea stă în fruntea Comisiei Electorale Centrale.

Îți place ce ai citit? Distribuie mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *