Redescoperă Moldova – Drumul Vinului. Ziua I. Mileștii Mici, Cricova, Romanești, Chateau Vartely

Redescoperă Moldova – Drumul Vinului. Ziua I. Mileștii Mici, Cricova, Romanești, Chateau Vartely

Marți, pe 24 septembrie la ora 8 dimineața, Eu împreună cu alți 11 bloggeri dornici de a călători și degusta din roadele țărișoarei noastre, am pornit pe 5 zile în Drumul Vinuluiun proiect menit de a redescoperii producătorii autohtoni de vinuri și divinuri din Moldova.

Înainte de a porni, duminică la Carpe Diem(locul unde poți servi, dar și cumpăra vin de calitate înaltă) împreună cu câțiva bloggeri am făcut o degustație preliminară condusă de Ion Luca(proprietarul localului) ce ne-a prezentat vin de la viitoarele 2 companii noi, Vinăria Nobilă și Berhord, ce urmează să se lanseze pe piată. Acolo dumnealui împreună cu alți reprezentanți al acestor companii ne-a servit și ne-a arătat cum e cel mai corect de degustat vinul. Având niște metode care Eu unul pentru prima dată le auzisem. Iar una din cele mai importante momente de servire a vinului fiind temperatura și parahul, ce trebuie combinate în dependență de vinul dorit.

Abia atunci am început pentru prima dată a face diferență între vinuri și am înțeles pentru mine că Chardonnay e vinul meu preferat dintre cele Albe.

Odată ce calci pragul acestui local, se simte o atmosferă de liniște, un loc unde ai putea sta cu orele cu vre-o persoană dragă la o vorbă bună și cu un pahar cu vin. Aici poți găsi doar vinuri de calitate înaltă, chiar și din cele ce sunt în stocuri limitate. Eu Recomand!

Deci, în prima zi de Redescoperă Moldova – Drumul Vinului am pornit spre Mileștii Mici, urmați de CricovaRomanești și Chateau Vartely.

La Mileștii Mici am avut ocazia de a cutreera prin orașul lor de vin subteran, având o capacitate de 200km, ajungând chiar și până sub Chișinău. Teritoriul cu vinuri ocupând doar 60km.

Vinurile degustate la Mileștii Mici au fost:

 1. Alb de Mileștii Mici (anul 2012)
 2. Merlot (anul 2012 și 2009)
 3. Trandafirul Moldovei (anul 1986) – un vin bun ce merită de gustat.

După Mileștii Mici, am fost la Cricova unde se socot cei mai buni în vinurile spumante. Din start s-a observat că au fost investiți mulți bani în companie după interierul și designul văzut. Orașul de vin subteran văzut în comparație cu Mileștii Mici e mai mic, dar este folosit mai mult din el pentru păstrarea vinurilor. Ce m-a surprins cel mai mult este că pe drumuri erau instalate semnele de circulație, semafoare, zebre, dar și denumiri de străzi, o stradă din ele fiind numită „Strada Drumul Vinului„. Tot aici am luat prânzul în restaurantul lor și am degustat două vinuri spumante, vin Sauvignon (anul 2012), Cricova Prestige (anul 2009), Dionis (anul 2008) și Codru (2007)

Următoarea destinație a fost vinăria Romanești, ce produce nu numai vin foarte bun, ci și divin. Aici am fost primiți foarte bine de feciorul proprietarului. Înainte de degustații am fost în podgorile vinăriei unde se culegea poama automat de o combină specială ce sustrage bobițele de poamă direct de pe vițele de vie, așa combine fiind 2 în Moldova. Lucrul ei fiind înlocuirea a circa 150 de oameni lenoși ce nu vor să lucreze chiar de le plătește bine.

Tot aici am avut ocazia să degustăm îmi pare că cele mai multe tipuri de vin oferite de vre-o vinăre din care am fost, plus o masă cu mâncare rece și caldă pe cinste.

Tipurile de vin pe care le-am degustat au fost:

 • Chardonay (anul 2013 încă tulburel și 2012)
 • Muscat sec (anul 2013 încă tulburel și 2012)
 • Cabernet (anul 2012)
 • Sauvignon (anul 2013 încă tulburel și 2006)
 • Traminer (anul 2002)
 • Pinot gri (anul 2012)
 • Bianca & Bristalier (anul 2012)
 • Shiraz (anul 2010)
 • Malbec (anul 2010)
 • Merlot (anul 2009 și 2005)
 • Ice Wine Nova (anul 20012) – vin cu un miros și un gust extraordinar din ingrediente secrete

Pe lângă asta am mai degustat și: 

 • Divin Țarskii Standart de 8 ani (anul 2005)
 • Spumant brut (anul 2012)
 • Vișinată (anul 2007)

După Romanești, spre seară, ultima vinărie din prima zi a fost Chateau Vartely. Aici am ajuns după ora 6 și am rămas pe noapte. Un loc liniștit amplasat pe un deal și cu o priveliște minunată unde poți să petreci un weekend reușit cu familia sau prietenii. Majoritatea lucrului asupra vinului aici este automatizat. Am aflat că aici ei produc și țuică(Rachia de Muscato), o băutură fină ce am degustato(de două sau trei ori) de o plăcere, cu mult mai bună și sănătoasă decât vodka ce vinde prin magazine.

Vinurile degustate aici au fost:

 1. Feteasca regală (anul 2012)
 2. Traminer (anul 2011)
 3. Riesling (anul 2011)
 4. Taraboste (anul 2009)

Odată ce sa încheiat prima zi de degustații, am mers cu toții liniștit spre casele noastre. Eu, obosit și cu capul plin de toate felurile de vin am adormit ca mort. Impresiile din prima zi au fost bune, sau mai bine zis chiar foarte bune. După o zi de degustații am început și eu ami clasifica tipurile de vin care îmi plac și care nu, pe locul unu fiind fără dor și poate Ice Wine(din categoria vinurilor scumpe și greu de obținut) și urmat de Chardonnay, ce după gusturile mele este acel vin pe care de azi înainte îl voi consuma cu orice ocazie.

Îți place ce ai citit? Distribuie mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *