Viața la închisoare!

Viața la închisoare!

Fost-am sâmbăta trecută cu alți bloggeri la închisoare(Penitenciarul nr.15 din Cricova), după care am trecut și pe la DDS Pantera. Condamnații de aici se socot unii din cei mai periculoși și cu crime din cele mai grave, dar păreau liniștiți și trăiau ca în societate pe teritoriul penitenciarului. În total la moment erau 553 de condamnați divizați în 6 sectoare.

Am ajuns cu puțină întârziere, am intrat în penitenciar după toate regulile de securitate și primul loc unde am fost duși a fost locul unde se petrec întâlnirile de lungă durată(până la 2-3 zile, de vreo 2-3 ori pe an). Camerele fiind bine amenajate și îngrijite, ca la un hotel de 1-2 stele. Afară mai era și un pavilion ce era în curs de amenajare pentru sărbători, alăturea fiind un loc de joacă pentru copii.

Chiar dacă pe dinafară închisoarea arată înfiorător, pe dinăuntru seamănă ca o simplă curte unde locuiesc oameni împrejur.

După, am mers spre sala de sport, au o masă de tenis, au un teren de fotbal foarte bun, aș zice că prea bun pentru ei. Se vede că sponsorii externi au bine grijă de campionatele făcute între penitenciare! În curte este un bazin mic cu apă în caz de careva incendii, vara în el se pot scălda și deținuții.

Va să zică că și cei cu păcate sunt credincioși…biserica din curtea penitenciarului se află în stare minunată după reparație. Pe pereți poți vedea fel de fel de icoane și imagini pictate chiar de deținuți.

Fiind ora 12, am avut ocazia să luăm masa împreună cu condamnații. Nu m-am gândit că voi simți ceva specific aflându-mă printre deținuți, dar așa a fost. Mai ales trecând cu strachina de supă printre ei spre masa din fundul ospătăriei auzând fel de fel de replici către noi toți :)))). Am mâncat fix ceea ce mâncau și ei. Supa de mazăre a fost bună, carnea după părerea mea cam fără gust, posibil că nu era pusă sare când s-a fiert, dar era pe masă destulă. La fel am primit și o cașă din făină de grâu(dacă nu mă greșesc) care la fel era bună. Am gustat și din ea. În fine chiar dacă nu mâncasem de diminiață, am mâncat acolo pe săturate. Întreținerea totală a unui deținut pentru o zi(mâncarea cu tot cu alte cheltuieli ca lumina, gazul, salariul lucrătorilor și altele) constituie circa 130 lei.

La fel am intrat și în beci. Roșiile verzi murate au fost foarte gustoase, păcat că nu era și un păhărel de vin la ele.

Am avut posibilitatea să intrăm și în camerele deținuților. Ceea ce arată in filme e doar în filme. În realitate unii au paturi moi, plapume bune, covor pe jos, TV, calorifere ce dădeau căldură. Unele camere chair aveau o atmosferă de sărbătoare, se găteau și ei de anul nou. Unica ce era comun la toți, erau fețele triste ce doreau acasă.

Stând la răcoare, deținuții pot beneficia de învățătură, pot să-și capete o profesie, pot lucra la alegere dacă sunt locuri vacante la bucătărie, sau în bibliotecă, sau în altă parte. Într-un cabinet unde se fac lecții, am găsit și niște reguli „на понятиях”.

Banii celor ce lucrează se acumulează la ei pe un cont anume, pe care îi poate da familiei, sau să-i cheltuie la ei într-un mini-magazin din curtea penitenciarului. Salariul maxim în dependență de lucru poate ajunge până la 1300 lei.

Așa un status din multe altele în bibliotecă:

Mai departe am mers la DDS Pantera unde am avut ocazia să împușcăm la tir. Pe loc erau prezenți și câțiva mascați.

Pe viitor e planificat și un mic teren de antrenamente în fața DDS-ului:

Concluzia mea e că deținuții prea multe privilegii și drepturi au față de crimele săvârșite! Mai bine mai puțin termen de pedeapsă și mai dur, decât invers, fiindcă cum omul o să înțeleagă că nu mai vrea să ajungă acolo? Nici boschetarii nu sunt așa bine hrăniți și nu au așa condiții la centrul de dăzduire și orientare pentru persoanele fără adăpost(mai multe detalii puteți găsi în video-ul făcut de Cătălina Russu despre boschetarii din Moldova). Cam întraiurea sună, dar reiese că mai bine comiți o crimă și ai și adăpost, și apă, și mâncare la timp decât să mori pe drumuri pe la gunoi!

Îți place ce ai citit? Distribuie mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *